Zorgwoning.

Omkijken naar de ander

Steeds vaker is er behoefte aan een woning dichtbij voor iemand die zorg nodig heeft. Dat komt niet alleen door de vergrijzing, maar ook door het woningtekort en het tekort aan verzorgings- en verpleeghuisplaatsen. Bovendien stimuleert de overheid mensen om langer zelfstandig te blijven wonen. Voor veel mensen zou een mantelzorgwoning een mooie oplossing zijn. De mantelzorger is dichtbij voor het bieden van hulp en begeleiding en diegene die de hulp nodig heeft kan zo in zijn of haar vertrouwde omgeving blijven.

Is niet zo eenvoudig als het klinkt

Het leveren van een zorgwoning is het probleem niet. Wij hebben een ruim aanbod van woningen die geschikt zijn, of geschikt te maken zijn om als mantelzorgwoning in te zetten. Ook kan de levering op relatief korte termijn gerealiseerd worden.

Wat is dan wel het probleem?

Het lastige is dat het lijkt of er niet zo veel regels zijn, maar in de praktijk blijkt dat  je met veel regelgeving te maken krijgt, ook omdat gemeenten hun eigen beleid mogen maken. Dit ondanks dat je tegenwoordig geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig hebt voor het plaatsen van een mantelzorgwoning op je eigen terrein. Ook verschillen de regels nogal per gemeente en per situatie. Daarnaast moet het ‘bijgebouw’ ook aan de eisen van het Bouwbesluit voldoen.

Doe navraag bij de gemeente

Het is het makkelijkst om navraag te doen bij jouw gemeente wat de voorwaarden precies zijn voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. Bezoek daarvoor het Wmo-loket (Wet maatschappelijke ondersteuning) in je gemeentehuis. De bouwregels van de overheid voor mantelzorgwoningen vind je op deze pagina.

In het algemeen geldt dat het bijgebouw uit maximaal één bouwlaag mag bestaan. Daarnaast worden er eisen gesteld aan o.a. de maximale hoogte en het formaat van de zorgwoning. Ook zijn er strikte regels voor welk oppervlakte op jouw kavel maximaal bebouwd mag zijn. Daarbij wordt ook gekeken naar de reeds bestaande bijgebouwen op je terrein. Woon je daarnaast in een monument of in een beschermd dorpsgezicht, dan worden er aanvullende eisen gesteld.

En als de zorgvraag klaar is?

Dat is ook een punt dat per gemeente enorm kan verschillen. Mag je de woning laten staan zoals hij is of moet je de badkamer en keuken verwijderen? Moet je het hele bijgebouw uit je tuin verwijderen? Moet het een apart huisnummer hebben of krijgen. Kortom, allemaal vragen die beantwoord moeten worden voordat je een mantelzorg woning kunt gaan uitkiezen.

Wat is een mantelzorgwoning eigenlijk?

Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van een huis voor iemand die zorg nodig heeft. De woning is bedoeld voor de zorg ontvanger (vriend, familielid). en kan alleen bewoont worden door een persoon met een zorgindicatie. De zorgverlener woont in het bijbehorende huis. (bron: Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning? | Rijksoverheid.nl)

Mantelzorglijn

Zorg  je voor een ander en heb je vragen? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je behoefte aan een luisterend oor? De medewerkers van de Mantelzorglijn staan voor je klaar. Telefoon: 030 – 760 60 55

Mantelzorg.nl is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur. https://www.mantelzorg.nl

Zij hebben daarnaast ook een heel informatief Youtube kanaal.

 

Voor welk bijgebouw kies je dan?

Nu je de bouwvoorwaarden in jouw gemeente en jouw situatie kent, kun je je gaan oriënteren op het uitzoeken van een geschikte zorgwoning.

Dat is nog niet zo eenvoudig want elke zorgvraag is immers uniek. Ieder persoon en elke situatie is anders.

Wat is de hulpvraag van de toekomstige bewoner van de mantelzorgwoning? Is diegene mobiel of bedlegerig? Rolstoelafhankelijk? Wel of niet zelf koken? Zijn er andere specifieke eisen die aan de zorgwoning gesteld worden? Hoe is de bereikbaarheid van de plek waar de zorgwoning geplaatst moet gaan worden? Hoe lang denk je de woning nodig te hebben?

Dit zijn allemaal vragen die beantwoord moeten worden wil je een afgewogen  keuze kunnen maken.

Voor iedere situatie een oplossing!

Juist omdat wij van Wonen in Hout zoveel fabrikanten en leveranciers vertegenwoordigen, kunnen wij voor elke situatie een oplossing bieden.

Bestaande modulewoningen kunnen meestal wel aangepast worden aan specifieke wensen en eisen, maar een volledig op maat gemaakte zorgwoning behoort ook tot de mogelijkheden.

Laat ook jouw accountant meekijken naar de budgetering en het inkomen van de persoon die er gaat wonen. Fiscaal zijn er best wat voordelen te halen. Alles is afhankelijk van wat er mag, wat jij wil, wat je nodig hebt en de hoogte van het budget.

Prijzen kunnen enorm uiteen lopen

Moet het een verplaatsbare module woning worden? Dan zou je kunnen denken aan een KODA. Dat zijn super chiqué volledig kant-en klare woonmodules die zo in de tuin geplaatst kunnen worden, zonder noemenswaardige fundering. Even aansluiten op de voorzieningen en de KODA kan na plaatsing binnen 1 dag in gebruik worden genomen. Maar een KODA is niet geschikt voor een rolstoel gebruiker.

De KODA is leverbaar in diverse uitvoeringen die verschillen in oppervlakte en hoogte. In de situatie van een zorgwoning zal het veelal noodzakelijk zijn om een woning te kiezen die een slaapkamer op de begane grond heeft. Maar wanneer het een kangoeroewoning voor een (mobiele) jongere zou zijn, dan is slapen op een slaapvide wellicht wel mogelijk.

Ook de prachtige Nord Cabin modules zijn kant-en klare modules die zo in je tuin worden gezet. Aansluiten en klaar.

Bijvoorbeeld de Nord Cabin 30.

(Deels) zelf bouwen kan ook

Is je budget niet toereikend of klus je graag, dan is het laten plaatsen van een  prefab woning een optie. Zelf werk je dan de binnenzijde af.

Of je kiest voor een bouwpakket en bouwt het gehele bijgebouw zelf. In de houtstapelbouw-methode de combinatie methode of met prefab panelen.

De prijs is dus geheel afhankelijk van wat je mag bouwen en of het later verplaatst c.q. verwijderd moet worden en of je een kant-en klaar product wilt of een deel of alles zelf doet.

 

Specificaties

 

bouwoppervlakte
woonoppervlakte
aantal kamers
veranda
afmeting woning (L X B X H)
plafondhoogte
levertijd

m2
m2

m2
m
m
dagen

 
 

 

Misschien vind je dit ook interessant