Home   Zelf bouwen   Bouwpakket combinatiebouw woning

Bouwpakket combinatiebouw woning.

Het verschil tussen combinatiebouw en houtstapelbouw

Het verschil met een woning die volledig in hout stapelbouw is gebouwd, is dat er nu geen 2 wanden worden gestapeld, maar dat er alleen een enkelwandige binnenwand van gestapelde blokprofielen wordt gebouwd.

Deze wand wordt naar de buitenzijde toe ‘opgedikt’ met isolatie-materiaal. Daarna wordt deze veelal met hout afgewerkt, bijvoorbeeld Zweeds rabat.

Voordeel combinatiebouw

Het effect van de enkelwandige gestapelde muur met de isolatie en afwerking aan de buitenzijde, is dat de kruisverbanden op de hoeken verloren gaan achter de voorzet isolatiewand. Hierdoor krijgt de woning een wat strakkere uitstraling.

Bijkomend effect is dat deze methode iets goedkoper is dan wanneer de woning geheel in houtstapelbouw wordt gebouwd. Bovendien staat er na een dag of 7 al een woning. Daarna moet wel de buitenwand afwerking nog worden aangebracht, maar tegelijkertijd kunnen anderen aan de binnenkant aan het werk. Met het afwerken van de binnenwanden bijvoorbeeld. En met het plaatsen van de elektra, de badkamer, keuken en toilet, etc.

Zelf bouwen is wel goedkoper, toch?

Uiteraard! Je hoeft jezelf geen arbeidsloon te betalen. Het is daarom ook niet zo gek dat het zelf bouwen van een huis populair is. De grondprijzen rijzen de pan uit waardoor er steeds minder budget overblijft voor het huis zelf. Als je ervan uit gaat dat het Arbeidsloon bij de gemiddelde Nederlandse houtbouw-bedrijven doorgaans zo’n 60% van de totale bouwsom bedraagt, dan kun je dus een behoorlijke ‘besparing’ behalen door ervoor te kiezen de bouw zelf te doen.

Helemaal alleen doen? Of wat hulp?

Als je het grootste deel zelf wilt doen, maar het wel fijn zou vinden om enige hulp en begeleiding te hebben bij de bouwklus, dan is “zelf bouwen onder begeleiding” en “assistentie van een begeleider” ook mogelijk. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld “casco bouw”. Bij casco-bouw wordt het huis voor je geplaatst en doe je zelf de verdere afwerking en de installatiewerkzaamheden. (zie ook opleveringsniveau’s).

De inhoud van het bouwpakket is

 • Hout voor de wanden binnen en buiten
 • Het hout voor de verdiepingsvloer (indien van toepassing)
 • Hout voor de dakconstructie
 • Ramen en kozijnen (HR++ of HR+++)
 • Binnendeuren (optioneel)
 • Bouwbeschrijving/ bouwtekening
 • Tap(pen) (optioneel)
 • Hang- en sluitwerk

Doorgaans níet in het bouwpakket

 • Isolatiemateriaal
 • Dakbedekking
 • Leidingwerk e.d.
 • Spijkers en schroeven

 

PROCEDURE PREFAB BOUWKIT COMBINATIEBOUW (DIY)

De manier van werken via Wonen in Hout bv gaat iets anders dan bij de conventionele manier van bouwen.

Wonen in Hout is geen aannemingsbedrijf maar een commissionair agent en wij leveren derhalve woningen van derden die allen zo hun eigen manier van bouwen hebben die niet altijd overeenkomt met de standaard bouw in Nederland.

Hieronder daarom een schematisch overzicht van het volledige verloop van  het proces opdat niet onnodig kosten worden gemaakt.

 • U komt bij ons met een idee voor een woning (kosteloos)
 • Op basis van een schetsontwerp met plattegronden en aanzichten met alle maten wordt door Wonen in Hout bv een eerste prijsopgave gemaakt. (kosteloos) 2-4 weken
 • Indien deze prijsopgave binnen uw budget valt en u een omgevingsvergunning wilt gaan aanvragen, moeten er technische tekeningen worden gemaakt door de leverancier (na betaling van kosten die later bij de definitieve opdracht worden verrekend)     4 weken
 • Deze tekeningen moeten naar de Nederlandse architect en engineers zodat deze kunnen worden verwerkt t.b.v. de aanmaak van de stukken voor de aanvraag omgevingsvergunning.  4 weken
 • Indien de aanvraag OV is goedgekeurd kan een overeenkomst worden getekend en de opdracht tot aanmaak van de panelen worden verstrekt 6-8 weken
 • Aanmaak prefab panelen in de fabriek  12 weken

In deze zelfde tijd kan de fundering worden aangelegd en de hele bouw worden voorbereid.

 • Levering van project op bouwplaats   1 week
 • Opbouw woning Afhankelijk van uw eigen mogelijkheden

Uiteraard zijn dit allemaal indicaties, de onderlinge termijnen (met name in 1 t/m 5) kunnen door omstandigheden verschillen waardoor het hele proces langer of korter kan duren.

Is het bouwen van een eigen huis echt mogelijk?

Zeer beslist! Wanneer je overweegt om een bouwkit van een houten woning aan te schaffen om het helemaal zelf te gaan bouwen, dan is het van belang om het een en ander even goed te overdenken…

1.Heb je genoeg aaneengesloten tijd om jouw huis zelf te bouwen?

Dit is van groot belang omdat het langdurig laten liggen van het hout kan leiden tot vervorming of kromtrekken van de balken. Hierdoor is het hout minder makkelijk of misschien helemaal niet meer bruikbaar. Dit kan als gevolg hebben dat de bouwtijd langer wordt omdat het allemaal een stuk moeilijker gaat of dat houten delen vervangen of geschaafd moeten worden.

2. Heb je voldoende mankracht (minstens 2 à 3 personen)?

Wij adviseren je om de bouwklus met minimaal 2 of 3 personen uit te voeren. Niet alleen vanuit het oogpunt van veiligheid, maar ook vanwege het gewicht van de materialen. Het stapelen lukt je wel, maar de vloer- en dakdelen zijn echt zwaar.

3. Heb je enig bouwtechnisch inzicht?

Het bouwen van een hout SKELETBOUW woning is niet heel ingewikkeld, maar in de praktijk is enig inzicht in bouwprocessen toch wel noodzakelijk.

…en dan het laatste punt. Heel voor de hand liggend maar niet minder belangrijk…

4. Ben je in een goede gezondheid en heb je geduld?

Het bouwen van je eigen huis kost veel energie. Niet alleen is het fysiek een zware klus, maar onderschat ook de mentale belasting niet. Tijdens het bouwen van je eigen woning komt er veel op je af. Allerlei administratieve regel dingetjes, het weer dat tegen kan zitten, gereedschap dat kapot gaat, werklieden die niet op tijd komen, kortom, allerlei dingen die niet zo lopen zoals je wilt…. Maar als het dan staat, dan ben je de gelukkigste op aarde.

Bouwpakketten met duidelijke bouwinstructie

De bouwpakketten worden geleverd met een heldere instructie en het grootste deel van de benodigde materialen. Welke dat zijn, staat omschreven in de offerte. De materialen zijn allemaal duidelijk genummerd; geheel in overeenstemming met de bijgeleverde bouwtekeningen.

Welk gereedschap heb je nodig bij zelfbouw?

De pakketten zijn zo samengesteld dat er doorgaans alleen hand gereedschappen nodig zijn. Uiteraard maken de beschikbaarheid van lucht tackers en afkortzagen het werken wel wat makkelijker.

Handige tip

Huur een 40ft zeecontainer om te gebruiken als werkplaats en voor de opslag van gereedschappen.

Terug naar Zelfbouw Bouwpakket houtstapelbouw Bouwpakket hout skeletbouw Zelfbouw Avrame woningen

Misschien vind je dit ook interessant

Hoe moeilijk is zelfbouw
Lees meer
Een complete woning
Lees meer
Informatie over bouwvoorschriften
Lees meer
 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.  
[/section]