Bouwvoorschriften

Zijn er bepaalde voorschriften waar ik rekening mee moet houden bij de bouw van een houten huis?

In principe leveren wij onze woningen volgens de geldende bouwvoorschriften c.q. het Bouwbesluit.

 

Beeldkwaliteitsplan en Kavelpaspoort

Bij de gemeente kan je navragen wat de regels zijn waaraan jouw woning moet gaan voldoen. Deze regels zijn voor een traditioneel gebouwd huis gelijk aan die voor een houten woning.

Niet elke gemeente staat de bouw van een houten woning toe. Veelal moeten de woningen op vrijgegeven kavels voldoen aan een bepaald beeld en moeten ze gebouwd worden in de materialen, stijl en kleuren die de gemeente door de projectontwikkelaar en haar architect heeft laten ontwerpen. Dit wordt het Beeldkwaliteitsplan genoemd.

De eisen die aan een woning op een vrije kavel worden gesteld, staan in het  Kavelpaspoort.

 

Houtbouw vaker toegestaan

Steeds vaker komt het gelukkig voor dat er projecten gerealiseerd worden waarin het bouwen in hout juist gestimuleerd wordt. Met het oog op de milieutechnische en ecologische voordelen van bouwen in hout zal deze bouwwijze steeds vaker gestimuleerd gaan worden. Bij houtbouw is er immers geen discussie over de CO2 crisis en PFAS regelgeving.

Wonen in Hout leverde tot het begin van 2014 het gros van de huizen in het buitenland, waar de voorwaarden voor het plaatsen van een houten huis vaak een stuk ruimer en eenvoudiger zijn dan in Nederland. Onbekend maakt onbemind. Inmiddels is dit totaal anders en moeten wij alle zeilen bijzetten om productie capaciteit te plannen.

Terug naar meer handige info

Misschien vind je dit ook interessant

Uitbreiden van een bestaand huis

Lees meer

Zelf een huis bouwen

Lees meer

Is een fundering noodzakelijk

Lees meer
 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.