Bouwpakket hout Skeletbouw woning.

De goedkoopste basisoplossing

 

De Hout Skelet Bouw is qua aanschaf de goedkoopste mogelijkheid van de drie bouwmethodes (houtstapelbouw, houtskeletbouw en houtcombinatiebouw), maar wel de uitvoering die het meeste tijd vergt op de bouwplaats. De bouwtijd duurt in vergelijking met de andere houtbouw vormen ongeveer 6 tot 8 keer zo lang.

Wat houdt de houtskeletbouw methode in?

Op de bouwplaats worden aan de hand van de tekeningen de frames voor het houten skelet in- en aan elkaar gezet. Het houten geraamte dat dan is ontstaan wordt daarna aan één zijde gestabiliseerd met bijvoorbeeld OSB panelen.

De ruimtes tussen de houten balken worden opgevuld met foliën en isolatiemateriaal en afgesloten met plaatmateriaal. Daarna moeten zowel de binnen als de buitenzijde geheel worden afgewerkt met een wandafwerking naar keuze.

Het kan ook sneller, bijvoorbeeld met prefab

Het is ook mogelijk om de wanden van een houtskeletbouw woning in de fabriek te laten maken. De wanddelen worden dan als Prefab elementen naar de bouwplaats gebracht.

Op ht bouwkavel kan je deze delen zelf met behulp van een kleine hijskraan op hun plaats zetten. Het huis staat dan met de afgewerkte buitenkant doorgaans in ongeveer 2 tot 3 dagen.

Vervolgens zijn er dan nog een flink aantal werkzaamheden te doen, maar het geheel zal een stuk sneller gaan.

Bouwpakketten met duidelijke bouwinstructie

De bouwpakketten worden geleverd met een heldere instructie en het grootste deel van de benodigde materialen. Welke dat zijn, staat omschreven in de offerte. De materialen zijn allemaal duidelijk genummerd en gelabeld, geheel in overeenstemming met de bijgeleverde bouwtekeningen .

De inhoud van het bouwpakket is

  • Hout voor de wanden binnen en buiten
  • Het hout voor de verdiepingsvloer (indien van toepassing)
  • Hout voor de dakconstructie
  • Ramen en kozijnen (HR++ of HR+++)
  • Binnendeuren (optioneel)
  • Bouwbeschrijving/ bouwtekening
  • Tap(pen) (optioneel)
  • Hang- en sluitwerk

Doorgaans niet in het bouwpakket

  • Isolatiemateriaal
  • Dakbedekking
  • Leidingwerk e.d.
  • Spijkers en schroeven

Trappen, deuren en isolatiemateriaal zijn in de regel goedkoper om hier te laten maken en leveren dan dat het bij de fabriek besteld wordt. De kosten voor transport zijn verhoudingsgewijs te hoog.

PROCEDURE PREFAB BOUWKIT HOUT SKELETBOUW (DIY)

De manier van werken via Wonen in Hout bv gaat iets anders dan bij de conventionele manier van bouwen.

Wonen in Hout is geen aannemingsbedrijf maar een commissionair agent en wij leveren derhalve woningen van derden die allen zo hun eigen manier van bouwen hebben die niet altijd overeenkomt met de standaard bouw in Nederland.

Hieronder daarom een schematisch overzicht van het volledige verloop van  het proces opdat niet onnodig kosten worden gemaakt.

  • U komt bij ons met een idee voor een woning (kosteloos)
  • Op basis van een schetsontwerp met plattegronden en aanzichten met alle maten wordt door Wonen in Hout bv een eerste prijsopgave gemaakt. (kosteloos) 2-4 weken
  • Indien deze prijsopgave binnen uw budget valt en u een omgevingsvergunning wilt gaan aanvragen, moeten er technische tekeningen worden gemaakt door de leverancier (na betaling van kosten die later bij de definitieve opdracht worden verrekend)   4 weken
  • Deze tekeningen moeten naar de Nederlandse architect en engineers zodat deze kunnen worden verwerkt t.b.v. de aanmaak van de stukken voor de aanvraag omgevingsvergunning. 4 weken
  • Indien de aanvraag OV is goedgekeurd kan een overeenkomst worden getekend en de opdracht tot aanmaak van de panelen worden verstrekt 6-8 weken
  • Aanmaak prefab panelen in de fabriek  12 weken

In deze zelfde tijd kan de fundering worden aangelegd en de hele bouw worden voorbereid.

  • Levering van project op bouwplaats   1  week
  • Opbouw woning Afhankelijk van uw eigen mogelijkheden

Uiteraard zijn dit allemaal indicaties, de onderlinge termijnen (met name in 1) t/m 5) kunnen door omstandigheden verschillen waardoor het hele proces langer of korter kan duren.

 

Helemaal alleen doen of extra hulp?

Als je het grootste deel van de bouw zelf wilt doen, maar het wel fijn zou vinden om enige hulp en begeleiding te hebben bij de bouwklus, dan is “zelf bouwen onder begeleiding” en “assistentie van een begeleider” ook mogelijk.

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld “casco bouw”. Bij casco-bouw wordt jouw huis voor je geplaatst, maar doe je zelf verder alle afwerking en installatiewerkzaamheden. (zie ook opleveringsniveau’s)

Is het bouwen van je eigen huis echt mogelijk?

Ja, dat is zeker mogelijk en het is voor velen een droom die uitkomt.

Als je er over denkt om een bouwkit van een houten huis aan te schaffen om eigenhandig te gaan bouwen, dan is het belangrijk om het een en ander goed te overdenken…

1. Heb je voldoende aaneengesloten tijd om jouw woning zelf te bouwen?

Tijd is van belang omdat het langdurig laten liggen van hout kan leiden tot vervorming of kromtrekken van de balken. Hierdoor is het hout minder makkelijk of misschien helemaal niet meer bruikbaar. Dit kan tot gevolg hebben dat de bouwtijd flink langer wordt omdat het allemaal moeizamer gaat en dat houten delen vervangen of aangepast moeten worden. Onnodig om te zeggen dat dit ook kostenverhogend gaat worden. De eerste paar weken moet je full-time aan de bak.

2. Heb je voldoende mankracht van zeker 2 à 3 personen?

Wij weten dat je de bouwklus met minstens 2 of 3 personen uit moet voeren. Niet alleen vanuit het oogpunt van veiligheid, maar ook vanwege het gewicht van de materialen. Je moet flink tillen en de lange delen gelijkmatig in elkaar schuiven.

3. Beschik je over enig bouwtechnisch inzicht?

Het bouwen van een houtskeletbouw huis is niet heel ingewikkeld, maar in de praktijk is enig inzicht in bouwprocessen toch wel nuttig.

… en niet onbelangrijk…

4. Ben je in een goede gezondheid?

Het bouwen van een eigen huis kost veel energie en spierkracht. Niet alleen is het fysiek een pittige klus, maar onderschat ook de mentale belasting niet. Tijdens het bouwen van je eigen woning komt er veel op je af. Wet- en regelgeving, te warm, te nat of te koud weer, een schroefmachine die er mee stopt, kortom, je loopt tegen dingen aan die anders gaan dan dat je voor die dag gepland had.

Hoeveel goedkoper is zelfbouw?

Je hoeft uiteraard jezelf geen arbeidsloon te betalen. Als je ervan uitgaat dat het aandeel arbeidsloon bij een gemiddeld Nederlands houtbouw-bedrijf zo’n 60% van de totale bouwsom bedraagt, dan kan je dus een behoorlijke ‘besparing’ behalen door ervoor te kiezen om de bouw zelf te doen.

De grondprijzen rijzen de pan uit waardoor er steeds minder budget overblijft voor het huis zelf. Het is dus niet zo gek dat het zelf bouwen van een huis steeds populairder wordt.

Welk gereedschap heb je nodig bij zelfbouw?

De pakketten zijn zo samengesteld dat er doorgaans alleen handgereedschappen nodig zijn. Uiteraard maakt de beschikbaarheid van lucht tackers en afkortzagen het werken wel gemakkelijker.

Terug naar Zelf bouwen Bouwpakket houtstapelbouw Bouwpakket combinatiebouw Zelfbouw Avrame woningen

Misschien vind je dit ook interessant

Hoe moeilijk is zelfbouw
Lees meer
Een complete woning
Lees meer
Informatie over bouwvoorschriften
Lees meer

 

 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.