Cross Laminated Timber (CLT-hout)

De technologie achter CLT:

CLT (Cross Laminated Timber) paneelproductie is een modern computergestuurd houtbewerkingsproces.

Gedroogde naaldhoutplanken worden voorgesorteerd en in platen van maximaal 2,95×10,50m gezaagd (Uitbreiding tot maximaal 15 M lengte is mogelijk). Vervolgens worden ze onder hoge druk aan elkaar gelijmd met biologisch verantwoorde polyutheraan lijm. Deze lijm bereikt een hoge hechting zonder het risico van giftige emissies in elk stadium van de levenscyclus van het product. Afhankelijk van de behoefte en het gebruik bestaan deze panelen uit 3-5 lagen.  De dikte van de panelen van onze productie kan oplopen tot 35 cm.

De industriële productie van gebouwelementen/panelen zorgt voor maximale compressie van de lagen en nauwkeurige paneelgeometrie en waarborgt daarmee een zeer hoge sterktegraad, kwaliteit en duurzaamheid.

Het frame/de constructie is een belangrijk element bij de constructie van een gebouw en bepaalt vooraf de duurzaamheid en sterkte. Structurele delen van het gebouw zijn gemaakt van volledig verwerkt- en geschaafd hout, sterkteklassen C18, C24, gedroogd tot een vochtgehalte van slechts 15% – ca 3%,

Onze CLT-panelen voldoen aan de strengste Europese kwaliteitsnormen. Niet alleen het hele proces is gecertificeerd ook alle grondstoffen die worden gebruikt zijn gecertificeerd en afkomstig van gecontroleerde betrouwbare leveranciers. Ons product is CE-gemarkeerd.

De prijs van Cross Laminated Timber (CLT)

De prijs van kruislaaghout wordt vaak uitgedrukt in een bedrag per m³ aan gebruikt hout.

Neemt u contact met ons op voor een prijsindicatie.

Aan de hand van tekeningen en constructierapporten wordt een definitieve hoeveelheid m³ en daarmee de definitieve prijs bepaald.

Bijgebouw in CLT

In september 2021 is er een bijgebouw in kruislaaghout in Amsterdam neergezet. 

Modulaire productie

Modulaire productie met CLT-panelen of panelen van geïsoleerd hout is een productieproces van de contour/structuur van een gebouw – vloer, muur, dakpanelen. Elektrische bedrading en leidingwerk worden zowel in de productiefase als na voltooiing van de constructie in de module verwerkt. Daarna kunnen de buitenmuren naar wens worden geïsoleerd, beschermd tegen de wind en bedekt met decoratieve afwerking naar keuze.

Modulaire CLT-woningen worden dus gemaakt van geprefabriceerde CLT-panelen of -elementen.

Wat zijn nu de voordelen van een geprefabriceerd gebouwen van CLT-panelen:

  1. Fabrieksproductie waardoor een hoge consistentie in het materiaal kan worden gegarandeerd
  2. CLT-technologie is vele malen sterker dan beton en het gewicht van de panelen is veel lichter.
  3. Het kruislings verlijmen van de lagen van het CLT-paneel zorgt voor een hoge maatvastheid bij wisselende luchtvochtigheid.
  4. CLT-panelen krimpen niet, zijn bestand tegen enorme belastingen, waarbij de grootte en vorm ongewijzigd blijven.
  5. Hoge draagkracht maakt de bouw van gebouwen met meerdere verdiepingen mogelijk.
  6. Gebouwen gemaakt van CLT-panelen worden gekenmerkt door een hoge seismische stabiliteit en geluidsisolatie.(aardbevingsbestendig)
  7. CLT-panelen zijn milieuvriendelijk voor mens en milieu zowel in de produktie, het gebruik en volledig circulair
  8. Een huis van CLT-panelen is zeer snel gemonteerd, in een paar dagen.

Meer weten over CLT?

Architectenbureau Inbo heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van hout en met name kruislaaghout (CLT-hout, Cross Laminated Timber, CLT) in de woningbouw.

Zij heeft haar opgedane bevindingen gebundeld in een interessant document over het bouwen met kruislaaghout. Dat document kan gratis worden gedownload vanaf hun website.

Misschien vind je dit ook interessant

Houtskeletbouw methode
Lees meer
Of een keuze maken uit de catalogus?
Lees meer
Prefab bouw met zwaar geïsoleerde panelen kan ook!
Lees meer
 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.