COMBINATIEBOUW
stapelbouw in combinatie met houtskeletbouw
Door onze lange ervaring met de diverse houtbouw-technieken, kunnen wij ook combinaties aanbevelen van HOUT STAPELBOUW en HOUT SKELETBOUW.
De eerste fase van het proces
Als we het hebben over combinatiebouw, dan bedoelen we dat in fase 1 de binnenzijde van de woning wordt gebouwd in de Houtstapel bouwmethode (oftewel blokhut bouw). Daarbij worden de houten balken met vooraf ingezaagde profielen en uitsparingen op elkaar gestapeld tot een huis.
Daarna zie je zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde van de woning, de voor Houtstapelbouw zo kenmerkende hoekverbindingen.
De woning bestaat nu uit een enkele laag houten balken. Dat zou prima geschikt kunnen zijn voor een recreatiewoning in Nederland of een vakantiewoning in en warm land, maar in Nederland is er meer voor nodig om comfortabel te wonen.
Er is namelijk nog geen isolatie aangebracht. En ook het leidingwerk ontbreekt nog. Dit gebeurt in Fase 2.
De tweede fase van het proces
In de 2e fase wordt zowel de isolatie als het leidingwerk aan de buitenzijde van de woning, tussen de uitstekende hoekverbindingen geplaatst.
Daarvoor wordt op de buitenwand van de woning een rachelwerk aangebracht waartussen het isolatiemateriaal en het leidingwerk komt. Vervolgens wordt deze laag gedicht met materiaal naar keuze; meestal hout, maar schoon metselwerk kan bijvoorbeeld ook.
Buitenafwerking
Door de buitenafwerking van de woning met isolatiemateriaal en een afwerklaag, ‘verdwijnen’ de hoekprofielen aan de buitenzijde van de woning. De woning krijgt daardoor aan de buitenkant een strakke uitstraling met strakke hoeken. Ín de woning zijn de hoekverbindingen nog wél zichtbaar.
Mogelijke buitenwand afwerkingen bij combinatiebouw
- (bak)steen
- hout
- staal
- kunststof
COMBINATIE BOUW
HIer zie je hoe de houtstapelbouw binnenschil aan de buitenzijde wordt geisoleerd.
De combinatie methode
Door te kiezen voor een combinatie-methode heb je ín de woning het echte ‘houten-huis-gevoel’ terwijl het huis aan de buitenzijde een traditionele wandafwerking kan hebben.
In zo’n geval kan het dan het basishuis, de ‘binnenschil’, in stapelbouw gebouwd wordt met een afgewerkte buitenwand in steen. Maar dat kan net zo goed hout, kunststof of bijvoorbeeld staal zijn, zoals het nu populaire zwart- damwand profielplaat.
Voordelen combinatiebouw t.o.v. houtstapelbouw
- Strakke hoekverbindingen aan de buitenzijde
- Vrijheid in afwerking aan de buitenzijde
- Onderhoudsvrij materiaal terwijl je binnen toch het ‘hout-gevoel’ hebt.
Design technische redenen of gemeentelijke eisen
Je kunt kiezen voor een combinatie-bouw omdat je dit simpelweg mooier vindt vanwege de strakke hoeken die je hierdoor aan de buitenzijde krijgt in plaats van de zichtbare houtverbindingen.
Het kan ook zijn dat de gemeente bepaalde eisen aan de buitenwand afwerking stelt; dit moet bijvoorbeeld uit schoon metselwerk bestaan terwijl jij graag een houten woning wilt.
Ook voor zelfbouw
Wanneer je zelf je woning wilt bouwen, kan deze combinatiemethode een prima manier zijn. De gestapelde binnenschil van de woning staat relatief snel en is betrekkelijk eenvoudig zelf te doen. Daarna kun je de leidingen en isolatie aanbrengen aan de buitenkant van de woning. Deze dek je dan weer af met een materiaal naar keuze.
Wat past bij jou?
Samen kijken we wat voor jou de beste bouwmethode is. We kijken samen met jou en de architect naar wat design technisch en budgettair technisch voor jou de beste bouwmethode is.