Houtstapelbouwmethode.

De HOUT stapelbouw-methode is de meest eenvoudige HOUTBOUW-methode als je je eigen huis wilt gaan bouwen. De houtstapelbouw-methode is een methode waarbij de verschillende balken door middel van een profielverbinding verbonden worden. Een profielverbinding is een methode waarbij vooraf ingezaagde profielen (ook wel veer- en groefverbinding of tand-en groefverbinding genoemd) en uitsparingen (ingezaagde kruisverbanden) met elkaar verbonden worden.

De juist volgorde

De geprefabriceerde, op maat gezaagde en genummerde balk elementen worden op de bouwplaats aan de hand van de bouwtekening met overeenkomende nummering gestapeld en zo tot een geheel gevormd. Daarbij bestaan de draagmuren en binnenwanden uit houten balken die horizontaal, laag voor laag, op elkaar worden gestapeld.

Een woning welke op deze wijze gebouwd, voldoet niet standaard aan het “Bouwbesluit voor permanente bewoning”. Daarvoor moet het hout dat gebruikt wordt een bepaalde dikte hebben en de woning moet o.a. dubbelwandig gebouwd worden. De ruimte tussen de 2 houten ‘schillen’ van de woningen (‘de spouw’) , moet vervolgens worden opgevuld met isolatie materiaal.

Simpelweg kun je zeggen dat een Hout Stapelbouw huis een wand krijgt die uit 2 muren van gestapelde houten balken bestaat met daartussen een isolatielaag.

Enkelwandig of dubbelwandig

Voor vakantiewoningen in Nederland en woonhuizen in warme streken wordt vaak gebruik gemaakt van de enkelwandige houstapelbouw methode met 70 mm. dik hout.

In Nederland wordt voor woonhuizen in de hout stapelbouw methode doorgaans dubbelwandig 70 mm. hout gebouwd met een geïsoleerde spouw.

Hoe lang duurt het stapelen van een huis?

De benodigde tijd om een woning op elkaar te stapelen is afhankelijk van meerdere factoren. Grofweg kun je zeggen dat een (dubbelwandig) huis met een woonoppervlakte van zo’n 100 m², onder normale omstandigheden met 2 á 3 mensen in een dag of 14 te stapelen is.

Daarna is nog ongeveer een week nodig om het dak dicht te maken en de ramen te plaatsen. Vanaf dat moment kan er verder droog worden gewerkt.

Hoe herken je het?

U herkent deze stijl aan de kruisverbindingen aan het einde van elke muur of wand. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de woning.

Verschillende benamingen

Er zijn vele benamingen voor deze bouwmethode. Termen die vaak gebruikt worden zijn:

  • hout stapelbouw
  • logbouw
  • blokhutbouw
  • chaletbouw
  • hout massiefbouw / massieve houtbouw

Nu alleen de wanden nog afwerken

Omdat je met hele mooie houten balken bent gaan stapelen, zijn zowel de binnen als de buitenwanden al volledig afgewerkt. Allemaal prachtig hout. In principe hoeven de balken slechts nog te worden gebeitst, gelakt, geolied of geschilderd.

Alleen HOUT van binnen? Hoeft niet!

Wanneer je al dat hout wat te veel van het goede vindt, dan kan je er voor kiezen om bepaalde wanden (of allemaal) te voorzien van gips. Deze gipswanden kun je vervolgens naar wens glad afwerken; stucen of behangen. Maar let op, gips is enorm schadelijk voor het milieu! Zowel de productie er van alsmede als afval.

Ter inspiratie

Wij leveren jou het bouwpakket voor het houtstapelbouw huis dat je in gedachten hebt. Mocht je nog geen idee hebben, laat je dan inspireren door de modellen in de onderstaande catalogus.

Een ander formaat woning, andere indeling of andere aankleding; kamer meer of minder, grotere ramen of een veranda. Het kan allemaal.

Misschien vind je dit ook interessant

Houtskeletbouw methode

Lees meer

Combinatiebouw methode

Lees meer

Of een keus maken uit de catalogus!

Lees meer
 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.