Bouwpakket hout stapelbouw woning.

Wat houdt een zelfbouw pakket volgens de HOUT stapelbouw methode in?

Wanneer je bij ons een bouwpakket besteld, dan krijg je een compleet pakket geleverd voor het eigenhandig bouwen van een houten woning volgens de stapelbouw methode.

Dit bouwpakket is geheel gemaakt op basis van de bouwtekeningen van jouw eigen ontwerp.

Wat is de HOUT stapelbouw methode?

De HOUT stapelbouw-methode is de meest eenvoudige HOUTBOUW-methode als je je eigen huis wilt gaan bouwen. De reeds voor-gezaagde en genummerde blokprofielen worden aan de hand van de bouwtekening met overeenkomende nummering door jou op zijn plaats gelegd. Zoals de naam al zegt, de houten balken worden op elkaar gestapeld. Op die manier ontstaat in een soort van spiraalvormige beweging het huis. Steeds weer een laag erop.

Een huis dat op deze wijze gebouwd, voldoet niet standaard aan het “Bouwbesluit voor permanente bewoning”. Daarvoor moet het hout dat gebruikt wordt een bepaalde dikte hebben en de woning moet o.a. dubbelwandig gebouwd worden. De ruimte tussen de 2 houten ‘schillen’ van de woning (‘de spouw’), moet vervolgens worden opgevuld met isolatie materiaal.

Eigenlijk kan je stellen dat een Hout stapelbouw huis (= blokhutbouw, = logbouw) een wand krijgt die uit 2 muren van gestapelde houten balken bestaat met daartussen een isolatielaag.

Kenmerkend voor een huis dat op deze manier gebouwd is, zijn de karakteristieke kruisverbanden op alle hoeken van het huis en op de plaats waar de binnenmuren met de buitenwand verbonden zijn.

Deze kruisverbanden zijn zowel aan de binnenzijde- als aan de buitenzijde van de woning zichtbaar.

Bouwpakketten met duidelijke bouwinstructie

De bouwpakketten worden geleverd met een heldere instructie en het grootste deel van de benodigde materialen. Welke dat zijn, staat omschreven in de offerte die je van ons ontvangt wanneer je een bouwpakket wilt bestellen.

Alle materialen in het bouwpakket zijn genummerd in overeenstemming met de bijgeleverde bouwtekeningen. Zodoende is het duidelijk welk materiaal op welke plek in de woning gebruikt moet worden.

PROCEDURE PREFAB BOUWKIT HOUTSTAPELBOUW (DIY)

De manier van werken via Wonen in Hout bv gaat iets anders dan bij de conventionele manier van bouwen.

Wonen in Hout is geen aannemingsbedrijf maar een commissionair agent en wij leveren derhalve woningen van derden die allen zo hun eigen manier van bouwen hebben die niet altijd overeenkomt met de standaard bouw in Nederland.

Hieronder daarom een schematisch overzicht van het volledige verloop van  het proces opdat niet onnodig kosten worden gemaakt.

  • U komt bij ons met een idee voor een woning (kosteloos)
  • Op basis van een schetsontwerp met plattegronden en aanzichten met alle maten wordt door Wonen in Hout bv een eerste prijsopgave gemaakt. (kosteloos) 2-4 weken
  • Indien deze prijsopgave binnen uw budget valt en u een omgevingsvergunning wilt gaan aanvragen, moeten er technische tekeningen worden gemaakt door de leverancier (na betaling van kosten die later bij de definitieve opdracht worden verrekend)     4 weken
  • Deze tekeningen moeten naar de Nederlandse architect en engineers zodat deze kunnen worden verwerkt t.b.v. de aanmaak van de stukken voor de aanvraag omgevingsvergunning.  4 weken
  • Indien de aanvraag OV is goedgekeurd kan een overeenkomst worden getekend en de opdracht tot aanmaak van de panelen worden verstrekt 6-8 weken
  • Aanmaak prefab panelen in de fabriek  12 weken

In deze zelfde tijd kan de fundering worden aangelegd en de hele bouw worden voorbereid.

  • Levering van project op bouwplaats   1 week
  • Opbouw woning Afhankelijk van uw eigen mogelijkheden

Uiteraard zijn dit allemaal indicaties, de onderlinge termijnen (met name in 1 t/m 5) kunnen door omstandigheden verschillen waardoor het hele proces langer of korter kan duren.

Hoe lang duurt het stapelen van een huis?

De benodigde tijd om een woning op elkaar te stapelen is afhankelijk van meerdere factoren. Grofweg kun je zeggen dat een (dubbelwandig) huis met een woonoppervlakte van zo’n 100 m², onder normale omstandigheden met 2 á 3 mensen in een dag of 14 te stapelen is.

Daarna is nog ongeveer een week nodig om het dak dicht te maken en de ramen te plaatsen. Vanaf dat moment kan er verder droog worden gewerkt.

Vervolgens de wanden nog afwerken

Omdat je met hele mooie houten balken bent gaan stapelen, zijn zowel de binnen als de buitenwanden al volledig afgewerkt. Allemaal prachtig hout. In principe hoeven de balken slechts nog te worden gebeitst, gelakt, geolied of geschilderd.

Alleen HOUT van binnen? Hoeft niet!

Wanneer je al dat hout wat te veel van het goede vindt, dan kun je er voor kiezen om bepaalde wanden (of allemaal) te voorzien van gips. Deze gipswanden kun je vervolgens naar wens glad afwerken; stucen maar behangen kan ook.

Helemaal alleen doen? Of wat hulp?

Als je het grootste deel zelf wilt doen, maar het wel fijn zou vinden om enige hulp en begeleiding te krijgen bij de bouwklus, dan is “zelf bouwen onder begeleiding” en “assistentie van een begeleider” een mogelijkheid.

Je kan er ook voor kiezen om een huis casco neer te laten zetten. Bij casco-bouw wordt de woning voor je geplaatst, maar doe je zelf de verdere afwerking en alle installatiewerkzaamheden. (zie ook opleveringsniveau’s)

Welk gereedschap heb je nodig bij zelfbouw?

De pakketten zijn zo samengesteld dat er doorgaans alleen handgereedschappen nodig zijn. Uiteraard maken de beschikbaarheid van lucht tackers en afkortzagen het werken sneller en makkelijker.

Is het bouwen van je eigen huis echt mogelijk?

Ja, dat is zeker mogelijk! Wanneer je er over denkt om een bouwpakket van een houten woning aan te schaffen om je huis zelf te gaan bouwen, dan is het wel handig om het een en ander vooraf goed te overdenken…

Het vraagt namelijk heel wat van jou en jouw gezinsleden. Niet alleen op lichamelijk, maar ook op mentaal niveau.

Doorgaans wél in het bouwpakket

  • Hout voor de wanden binnen- en buiten
  • Het hout voor de verdiepingsvloer (indien van toepassing)
  • Hout voor de dakconstructie
  • Ramen en kozijnen (HR++ of HR+++)
  • Binnendeuren (optioneel)
  • Bouwbeschrijving/ bouwtekening
  • Trap(pen) (optioneel*)
  • Hang- en sluitwerk

Doorgaans níet in het bouwpakket

  • Isolatiemateriaal*
  • Dakbedekking
  • Leidingwerk e.d.
  • Spijkers en schroeven

*

het vervoer van een trap en/of isolatiemateriaal is vanwege de omvang inefficiënt en daardoor vaak goedkoper om het lokaal te laten maken en te leveren.

Bouwpakket combinatiebouw Bouwpakket hout skeletbouw Zelfbouw Avrame woningen

Misschien vind je dit ook interessant

Hoe moeilijk is zelfbouw
Lees meer
Een complete woning
Lees meer
Informatie over bouwvoorschriften
Lees meer
 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.