Home  jouw ontwerp KELO

KELO hout, totaal onderhoudsvrij!

We zien het niet zo vaak in Nederland, een woning gebouwd van KELO hout. Maar als je op zoek bent naar een super stoer en robuust huis, dan is deze bouwmethode wellicht iets voor jou.

KELO hout is een fraai en uniek natuurlijk bouwmateriaal. In het FINS, betekent KELO letterlijk: droge Den oftewel ‘deadwood pine’. KELO hout komt uit het gebied Karelië. Dat ligt deels in Finland en deels op Russische grondgebied. Door de lage temperaturen in deze regio groeien de dennenbomen heel erg langzaam. Als de bomen na vele tientallen jaren doodgaan, drogen zij volledig in. Dan worden ze niet gekapt, maar blijven ze nog eens 30-50 jaar staan. Gedurende deze periode valt de schors van de boom, verhardt de stam en krijgt de boom een prachtige zilver-grijze tint.

Bestorven hout met een gesloten celstructuur

Naast het fraaie en robuuste uiterlijk van deze houtsoort, is het grote voordeel de sterkte van dit jarenlang ingedroogde hout. Een prettige bijkomstigheid is ook dat dit droge grenen hout, geen chemische behandeling behoeft te ondergaan tegen omgevingsinvloeden, schimmels, rot en ongedierte. De natuurlijke uitdroging van de wortels beschermt het hout tegen bovenstaande factoren.

Huizen gemaakt van Karelische den krimpen niet, rotten niet en barsten ook niet. KELO Hout kan zo worden verwerkt en behoeft geen verf, lak of oliebewerking ter verduurzaming. Het is waarschijnlijk de meest duurzame houtsoort die verkrijgbaar is.

Waarvoor kunnen we KELO Hout gebruiken?

Kelo hout is voor diverse doeleinden geschikt. Denk aan een woonhuis, een zwembad of bijvoorbeeld een recreatiegebouw. Wij zien een hotel in een bosgebied ook wel voor ons gebouwd in KELO hout. Lekker robuust, stoer en duurzaam!

Voor kleine gebouwen of woningen is dit materiaal wat minder geschikt. Ook kunnen wij u los KELO-hout leveren. Vraag gerust naar de mogelijkheden en de prijzen!

Hoe gaat e.e.a. in zijn werk:

Het KELO hout dat wij kunnen leveren wordt in de fabriek in Karelië handmatig op maat gemaakt. Dan wordt de gewenste woning of het gebouw daar ter plekke opgebouwd. Het hout in het bouwwerk wordt dan gemarkeerd en het hele gebouw wordt daarna weer gedemonteerd. Deze bouwkit wordt dan getransporteerd naar de bouwlocatie waar het opnieuw in elkaar wordt gezet. Dit wordt gedaan door de productiemedewerkers en installateurs van de fabriek. Allen zijn professionele houthakkers.

Zilvergrijs supersterk hout

De voordelen KELO hout op rij:

  • enorm sterk en droog hout
  • natuurlijke bescherming tegen schimmels, ongedierte, weersinvloeden e.d.
  • geen afwerking nodig zoals verf of beits
  • uitermate milieuvriendelijk
  • geen last van krimp, rot of barsten

De prijs van een gebouw in KELO Hout

De hoeveelheid hout (m³) dat benodigd is voor een bouwwerk in KELO hout en de dikte van de boomstammen bepalen de prijs.

Bereken zelf hoeveel hout je nodig hebt.

In principe is dat het aantal m² aan wand x de prijs voor de gekozen boomdikte.

De boomstam dikte loopt van 280 tot 550 mm. Naarmate de stamdikte toeneemt, neemt uiteraard ook de prijs per m³ toe.

Er zijn 4 categorieën stamdiktes:

  • 280-320 mm
  • 320-380 mm
  • 380-450 mm
  • 450-550 mm

De prijzen kan je bij ons opvragen, Wanneer je ons doorgeeft hoeveel m² aan wand je wilt bouwen en in welke dikte, dan krijgt je van ons een prijsopgave inclusief de transportkosten.

Het bouwwerk kan je zelf in elkaar zetten of door een lokale aannemer laten doen. Voor het laten plaatsen van de ruwe casco in KELO hout moet je rekenen op een toeslag van ongeveer 15% van de kosten van het hout.

Ook planken van KELO hout leverbaar

Liever geschaafde planken van KELO hout? Die kunnen we je ook leveren. Neem even contact met ons op zodat wij je een prijsopgave kunnen doen.

Binnenkant KELO hout gebouw

De binnenzijde van een gebouw dat is opgetrokken uit KELO hout is natuurlijk net zo mooi als de buitenzijde. Omdat er vrijwel altijd isolatie en ook leidingwerk aangebracht moet worden, is het gebruikelijk de binnenwanden af te werken door er een rachelwerk tegenaan te plaatsen. De leidingen en het isolatiemateriaal plaats je in de ontstane ruimtes. Daartegenaan bevestig je een plaatmateriaal naar keuze.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Houtskeletbouw methode
Lees meer
Of een keuze maken uit de catalogus?
Lees meer
Prefab bouw met zwaar geïsoleerde panelen kan ook!
Lees meer
 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.