OnderHOUT.

Het wonen in een huis van hout heeft vele voordelen. Alleen al het behaaglijke gevoel dat een houten woning je geeft, kan je doen besluiten voor een uit hout gebouwde woning te gaan.

Zoals elk voordeel zijn nadeel heeft, heeft hout dat ook. Een houten huis vraagt om onderhoud en afhankelijk van het soort woning en de afwerking zal het onderhoud per huis verschillen.

Ventilatie is de sleutel!

Het Nederlandse klimaat kent grote verschillen in dag- en nacht temperaturen waardoor het hout wat meer zal uitzetten en krimpen dan in landen waar deze korte maar hoge temperatuurverschillen niet voorkomen. De houtafwerking aan de buitenzijde van de woning heeft daaronder te lijden. Regelmatig onderhoud is daarom noodzakelijk.

De duurzaamheid van het hout kan bevorderd worden door te zorgen voor een goede ventilatie en een zo constant mogelijke luchtvochtigheidsgraad.

Bij de keuze van de afwerking c.q. conservering door het gebruik van verf, beits of olie dient daar rekening mee te worden gehouden.

Zuid- en Zuid-Oost vragen meer onderhoud

De hoeveelheid benodigde onderhoud wordt niet alleen bepaald door het gebruikte afwerkingsmiddel (olie/beits/verf), maar ook de ligging ten op zichte van de zon is van invloed op de hoeveelheid onderhoud. De zijdes van de woning die op het zuiden en zuid oosten staan zullen eerder aan onderhoud toe zijn dan de andere zijdes van de woning. Dit geldt eveneens voor die kanten van het huis die de meeste wind vangen.

Keuze: gevel van HOUT of ander materiaal

Een houten huis hoeft geen houten gevelafwerking te hebben. U kunt er ook voor kiezen om de buitenzijde af te werken met stucwerk, steen(strips), of bijvoorbeeld felsplaat. Deze materialen behoeven beduidend minder onderhoud dan een buitenzijde van hout.

Zo zal een huis in blokhut stijl meer onderhoud vergen dan een hout skeletbouwwoning met een glad gestucte gevel.

Onderhoudscontrole

Afhankelijk van de gekozen buitenafwerking zullen de onderhoudsintervallen  zeer verschillend zijn. Dit kan uiteenlopen van 1 controle en eventueel bijwerken per jaar voor een pure blokhutwoning (met name de kruisverbanden) tot 1 keer per 10 jaar voor een woning afgewerkt met stucwerk.

Bespaar niet op kwaliteit

Veel hangt ook af van de eigenschappen en de kwaliteit van de gebruikte verf of olie. Niet alleen is er verschil inde  wijze van opbrengen, maar ook in de aanbevolen onderhoudstermijn.

Onderhoudsschema van onze woningen

Voor onze standaard producten / catalogusproducten zal het onderhoud schema er doorgaans als volgt uitzien

Koshaus:

  • buitenkant van hout:  1 x per 4 jaar met tussendoor wellicht een kleine bijwerking op de zonkant
  • buitenkant felsplaat:  1x per 10 jaar t.b.v. de kozijnen

Koda

  • buitenkant hout: 1 x per 4 jaar met tussentijdse controle en bijwerken of zoveel langer als de fabrikant van de verf dit aangeeft.
  • buitenkant metaal of kunststof: alleen schoonmaken.

Manta North

  • buitenkant hout: 1 x per 4 jaar met tussentijdse controle en bijwerken of zoveel langer als de fabrikant van de verf dit aangeeft.

Avrame

De woningen van Avrame worden gebouwd in hout skeletbouw. Omdat het dak en de buitenwandafwerking in dit geval één zijn en bestaan uit Felsplaten, beperkt het onderhoud zich tot de voor- en achtergevel. Uiteraard is dit ook weer afhankelijk van de daar door jou gekozen afwerkingsmaterialen.

Prefab bouw houtskeletbouw met houtafwerking

De woning komt met een primer en een eerste verflaag aan. Het advies is om de 2e laag z.s.m. maar zeker binnen een jaar aan te brengen. Daarna is onderhoud om de 4 jaar aanbevolen met tussentijdse controles. Dit volgens de indicaties van de fabrikant van de verf of olie.

Houtstapelbouw

Wij adviseren om de gehele woning minimaal 1 keer per 4 jaar te behandelen met jaarlijkse controle en bijwerking van de naden en kieren. Wellicht kan een langere interval, maar dat hang af van het gekozen afwerkingsprodukt.

Houtskeletbouw

  • Met houten gevel: Eén keer in de 4 jaar is aan te raden of met een langere tussenpose als de fabrikant dat aangeeft. Tussentijds wel controleren en zo nodig even bijwerken.
  • Buitenzijde met stuc afwerking: Doorgaans volstaat het om het stucwerk  1 x in de 10 jaar te sauzen.

 

 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.