Buitenkant woning beschermen.

Wij adviseren om een houten woning te beschermen met een produkt dat IN het hout trekt. Dat kan bijvoorbeeld met een olie zoals lijnzaadolie.

Voordelen lijnzaadolie voor houtbescherming

  • het is een milieuvriendelijke en duurzame oplossing
  • uitstekende bescherming tegen houtrot en vocht
  • lijnzaadolie dringt goed IN het hout
  • eenvoudig aan te brengen
  • lijnzaadolie gaat niet bladderen, maar rekt mee met het ‘werkende’ hout
  • lijnolie beschermt houten oppervlakken tegen uitdroging door bijvoorbeeld zonlicht of warmte.
Upload Image...

Rubio Monocoat

Een ander fijn produkt om uw houten woning te beschermen is Rubio Monocoat. Sommige van onze leveranciers gebruiken dit produkt om hun hout mee af te werken.

Wanneer u bijvoorbeeld een woning van VITHAUS koopt, dan kunt u ervoor kiezen om het hout (binnen/buiten) af te laten werken met verf of met Rubio Monocoat.

Een bedrijf als VITHAUS heeft goede redenen om voor een produkt als Rubio Monocoat te kiezen. Het is namelijk een uitstekend milieuvriendelijk houtbeschermingsproduct. (En ….mocht u zich dat afvragen… wij hebben geen aandelen in het bedrijf dat Rubio Monocoat produceert 😉

Onderstaand filmpje van Rubio Monocoat. laat zien waarom dit zo’n fijn produkt is…

Beitsen of schilderen kan ook

Mocht u er na het lezen van de voorgaande informatie toch voor kiezen om het door u zelf gebouwde huis te beitsen of te schilderen, dan kan dat uiteraard ook.

Wel adviseren wij dan om de planken en balken te beitsen of te schilderen VOORDAT deze in de woning gebruikt worden. Daardoor zijn ook de ruimtes tussen de balken goed beschermd zijn tegen vocht.

Na voltooiing van de bouw is het raadzaam de woning nog minimaal 2x in zijn geheel te gebeitst of te schilderen.

Note: Bij het gebruik van half-dekkende beits is het raadzaam om de woning om de 4 tot 7 jaar opnieuw in de beits/verf te zetten.

Volledig transparante beits is minder beschermend en zal vaker opnieuw aangebracht moeten worden.

Maar…zelfs al zou u de buitenkant van de houten woning helemaal niet behandelen en onbewerkt laten, dan nog zal het bouwwerk nog zeker tientallen jaren staan.

Dit zijn globale richtlijnen; de locatie en de weersomstandigheden ter plaatse bepalen de exacte tijdsintervallen.

Het is altijd aan te raden jaarlijks een inspectie te doen en eventuele kleine scheurtjes of kiertjes welke kunnen ontstaan door het ‘zetten ‘van het hout, direct dicht te beitsen/schilderen.

Verder zullen in het begin af en toe ramen en/of deuren moeten worden  bijgesteld die door het ‘zetten’ van het hout zijn gaan klemmen.