HOUTBOUW methodes

Wij bouwen met verschillende houtbouw methodes

stapelbouw
stapelbouw/ blokhut bouw (hier enkelwandig voor een vakantiewoning)

Wonen in Hout is van een oorsprong een bedrijf dat bouwt met de houtstapelbouw methode.

U herkent die stijl aan de kruisverbindingen aan het einde van elke muur of wand.

In de volksmond wordt dit ook wel de blokhutbouw of chaletbouw genoemd.

Tegenwoordig werken we wij voor wat betreft houten woningen, voornamelijk met de hout skeletbouw methode en we gaan steeds meer toe naar prefab houtskeletbouw.  Een combinaties van de houtstapelbouw en de houtskeletbouw-methode kan ook.

Elk van de houtbouw/methodes heeft zo zijn eigen voordelen, dus afhankelijk van de situatie en persoonlijke voorkeur van de opdrachtgever, kan er voor een van deze methodes gekozen worden.

Elk ontwerp, iedere woonwens en ieder budget is tenslotte anders; sommige wensen kunnen beter, mooier of goedkoper worden uitgevoerd met behulp van de houtskelet-bouw-methode of een combinatie van beiden. 

Hout stapelbouw methode

Dit is een bouwmethode waarbij de verschillende balken door middel van vooraf ingezaagde profielen en uitsparingen met elkaar verbonden worden; we noemen dit een profielverbinding, (ook wel veer- en groefverbinding genoemd).

De geprefabriceerde, op maat gezaagde balk elementen worden op de bouwplaats gestapeld en zo tot een een geheel gevormd. De draagmuren en binnenwanden bestaan uit houten balken die horizontaal, laag voor laag, op elkaar worden gestapeld.

Er zijn vele benamingen voor deze bouwmethode. Naast de al eerder genoemde termen worden ook logbouw of hout massief bouw veel gebruikt. (lees meer)

Houtskeletbouw

houtskeletbouw woning
Voorbeeld houtskeletbouw 

Deze bouwmethode kenmerkt zich door wanden welke in basis zijn  opgebouwd uit een houten frame dat aan beide zijden wordt afgewerkt met een materiaal naar keuze.

Dit hoeft niet noodzakelijker wijze hout te zijn.

De tussen ruimte wordt doorgaans afgevuld met isolatiemateriaal. Zowel opbouw van frame als het dichten vinden op het bouwterrein plaats.  

Een en ander is ook mogelijk in prefab waarbij alle wanden in de werkplaats volledig worden samengesteld, dan naar de bouwplaats worden vervoerd om daar met een kraan tot een huis te worden samengevoegd. (lees meer

combinatie van de Houtstapelbouw en Houtskelet bouw

Voorbeeld van een huis dat gebouwd is met een combinatie van houtstapelbouw en houtskeletbouw
Voorbeeld van een huis dat gebouwd is met een combinatie van houtstapelbouw en houtskeletbouw

Voorbeeld van een huis dat gebouwd is met een combinatie van houtstapelbouw en houtskeletbouw.

De buitenkant is afgewerkt met hout om de hoekverbindingen aan de buitenzijde te voorkomen.

Door onze ervaring met de diverse technieken, kunnen wij ook met combinaties werken van bovengenoemde systemen.

Dit kunnen design technische redenen zijn, maar soms stelt de gemeente bijvoorbeeld dat de buitenmuren van de woning voorzien moet zijn van een stenen buitenwand.

Hier kan dan het basishuis in stapelbouw gebouwd worden met een afgewerkte buitenwand in steen. Maar  dat kunnen net zo goed kunststoffen of bijvoorbeeld staal zijn.

Wij zullen altijd met u en de architect kijken wat designtechnisch en budgettair technisch voor u de beste bouwmethode is. (lees meer)