Bouwen in hout heeft vele voordelen

Ten opzichte van het traditionele bouwen in steen en/of beton zijn dat o.a.:

sfeervolle uitstraling

De uitstraling is uiteraard afhankelijk van het model van het bouwwerk, de locatie en de afwerking, maar zelfs het meest moderne houten huis zal nooit koud en afstandelijk aandoen.

fijne atmosfeer

Wonen in een houten huis is wonen in een huis waarin je je direct prettig voelt. Zodra je binnenstapt voel je het al.

De cijfers zijn ook veelzeggend; mede door het fijne woon klimaat is de gemiddelde doorstroomtijd van een houten woning ruim 2x zo lang als die van woningen die op conventionele wijze gebouwd zijn (steen/beton).

Gemiddeld blijft een bewoner van een houten huis ruim 15 jaar in zijn woning wonen, terwijl bewoners van een traditioneel gebouwde woning doorgaans eens in de 7 jaar verhuizen…

milieuvriendelijk

Doordat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen betekent dit een minimale milieubelasting. Daarnaast heeft hout een goede isolerende werking, waardoor het energieverbruik tot een minimum kan worden gereduceerd.

Hout is bovendien het enige bouwmateriaal dat gebruikt kan worden zonder definitieve aantasting van de natuur (er vindt herbebossing plaats). De bomen helpen tijdens hun groei de hoeveelheid kooldioxide in de lucht te verminderen. Door gebruik te maken van hout helpen we dus indirect het broeikaseffect te verminderen. Er is sprake van een zogenaamde ‘”CO2 neutrale footprint”

natuurlijke schoonheid

Niets gaat zo goed op in zijn omgeving als een houten woning. Deze zal daarom zelden als storend element ervaren worden. Hout is van nature een prachtig levendig materiaal, dat met de tijd alleen nog maar mooier wordt.

gezond leefklimaat

”Ben je ziek ga naar een dokter. Kan hij niet helpen, ga in een houten huis wonen!”

Dit is een oud Chinese wijsheid die het gezonde woonklimaat van hout nog eens goed benadrukt. Houtbouw zorgt voor een goede balans in luchtvochtigheid en frisse lucht waardoor een gezond leefklimaat ontstaat.

korte bouwtijd

Afhankelijk van de omstandigheden en de grootte van de woning is de bouwtijd doorgaans zo’n 20 weken. (lees meer over bouwtijd) Met een prefab woning kan dit zelfs worden teruggebracht tot 5-10 weken.

betaalbaar bouwen

Door de grote keuzemogelijkheden in oplevering zoals van bouwpakket tot casco en sleutelklaar bepaalt u zelf deels de prijs. Daarnaast is bouwen in hout goedkoper dan de traditionele bouwmethoden doordat o.a. de bouwtijd veel korter is en de materiaalprijzen stabieler. De prijstechnische voordelen ten opzichte van de traditionele bouw vormen kunnen oplopen tot een verschil van wel 35-40% !!!

duurzaam en oerdegelijk

Afhankelijk van de afwerking, de locatie en het onderhoud van het huis zal een houten woning zeker tussen de 50 en 300 jaar en langer meegaan. Zelfs al zou u de buitenkant van het houten bouwobject geheel onbehandeld laten, dan nog zal de woning zeker tientallen jaren staan.

Veiliger bij aardbeving en brand

De structuur van hout is relatief licht, maar zeer sterk. Zo behoudt hout bij brand veel langer zijn stevigheid dan staal en beton zodat de kans groter is dat je het brandende pand op tijd kunt verlaten. Daarnaast zorgen de sterkte en flexibiliteit van hout dat een houten huis bijna per definitie aardbeving bestendig is!

Bekijk ook eens dit filmpje over een test met de aardbevingsbestendigheid van een groot houten bouwwerk.

onderhoudsvriendelijk

Indien de woning wordt afgewerkt met een halfdekkende beits, dan is het raadzaam de woning eens in de ca. 4-7 jaar opnieuw in de beits te zetten. Indien u een volledig transparante beits gebruikt dient u de behandeling eenmaal in de 3 à 4 jaar te herhalen. Deze werkzaamheden zijn op redelijk eenvoudige wijze door uzelf uit te voeren.

goede akoestiek

Hout zorgt voor een goede akoestiek in de ruimte. Zelfs een nagenoeg lege ruimte zal nauwelijks galmen.

Ook praktisch gezien is het bouwen in HOUT een bouwmethode met vele voordelen:

op ontwerpgebied

Bouwen in hout maakt het mogelijk om bepaalde ontwerptechnische uitdagingen te realiseren die niet of veel moeilijker uitvoerbaar zouden zijn in de traditionele bouw. De artistieke vrijheid is veel groter, waardoor vrijwel elke woon-of bouwwens in hout te realiseren is.

Ook is het veel makkelijker om in een later stadium bijvoorbeeld extra ramen of deuren aan te brengen of en aan-/uitbouw te plaatsen.

qua uitvoering

Wij doelen daarmee op de keuze die u heeft om het huis geheel door ons te laten bouwen of om het geheel of gedeeltelijk zelf te doen; u koopt dan een bouwpakket met eventuele ondersteuning. (zie opleveringsniveaus).

flexibel in bouwtechnieken

Naast houtstapelbouw kunnen wij ook bouwen in hout skeletbouwPrefab Hout Skelet Bouw of in een combinatie hiervan. Elke methode heeft zo zijn eigen uitstraling, voordelen en mogelijkheden; combinaties geven soms weer andere mogelijkheden en soms ook een lagere kostprijs.

Houtbouw is zeer veelzijdig volgens tijdschrift Quest

In het februarinummer (2017) van het populaire tijdschrift Quest braintainment staat een interessant artikel over de mogelijkheden van het bouwen in hout. 

De schrijfster van het artikel, Elly Posthumus maakt duidelijk dat hout het ideale materiaal is om hele flats mee te bouwen.

Enkele voordelen van houtbouw die zij noemt:

  • het lage gewicht ten opzichte van beton en staal, waardoor houten delen makkelijker te bewerken en te verplaatsen zijn wat (deels) prefab fabricage mogelijk maakt zodat de bouwtijd veel korter is.
  • de veelzijdigheid van hout
  • de duurzaamheid van hout
  • grotere veiligheid bij brand; Hout behoudt bij brand veel langer zijn stevigheid dan staal en beton zodat de kans groter is dat je het brandende pand op tijd kunt verlaten.
  • prettige atmosfeer

(lees het artikel)

Bekijk ook de Engelstalige video van TEDx, een voordracht van de Canadese architect Michael Green over de voordelen en de toekomst van bouwen met hout. ;

“Building a skyscraper?

“Forget about steel and concrete, says architect Michael Green, and build it out of … wood. As he details in this intriguing talk, it’s not only possible to build safe wooden structures up to 30 stories tall (and, he hopes, higher), it’s necessary.”