PREFAB bouw

 

Alle wand-, vloer- en dak elementen in een fabriek gemaakt

Een geprefabriceerde woning, is een woning waarvan de wand-, vloer- en dak- elementen in de fabriek worden gemaakt en die op de bouwkavel in elkaar worden gezet. 

Prefab of wel prefabricatie bouw is een steeds vaker voorkomende wijze van bouwen zowel in de betonbouw als in de houtbouw.

De structurele delen van de woning worden in een fabriek vervaardigd onder ideale omstandigheden. Van de structuur van de woning wordt als het ware een bouwpakket gemaakt dat bestaat uit grote elementen.  

Bij prefab Houtskeletbouw gaat dat nog een stap verder, daarbij is ook de buitenafwerking reeds aangebracht en zijn de ramen geïnstalleerd.

Zodra de fundering op de bouwplaats is aangelegd worden de wand-,vloer- en dak- elementen naar de locatie getransporteerd. Daar worden alle delen met behulp van een kraan op hun plaats gezet en dan wordt alles met elkaar samengevoegd en gemonteerd tot een woning.

Prefab is een bouwmethode

Een prefab huis is niet per definitie een standaard cataloguswoning. Jouw droomhuis kan ook aan de hand van een eigen ontwerp geprefabriceerd worden.    Het is een bouwmethode waarbij de woning grotendeels in de vorm van panelen en onderdelen in de fabriek is gemaakt en daardoor snel en efficiënt op de bouwplaats in elkaar kan worden gezet.

 

Een Prefab Houten huis heeft legio voordelen t.o.v. traditionele bouwmethodes

De prefab bouwwijze is met name bedoeld om zaken als weersinvloeden en werkomstandigheden te verbeteren. Dit heeft een gunstig effect op de bouwtijd, want je bent niet meer afhankelijk van zaken als vorstverlet en planningen van de diverse bij de bouw betrokken partijen. Hiermee wordt de totale doorlooptijd van een project en daarmee de bouwkosten zo laag mogelijk gehouden.

Omdat de werkomstandigheden in de fabriek optimaal zijn, is er alle aandacht voor een optimale kwaliteit en afwerking van alle elementen. Daarnaast kan er efficiënter gewerkt en gepland worden voor wat betreft de manuren en de materialen hetgeen ook weer gunstig is voor de prijs.

Bijkomende voordelen van Prefabricatie zijn onder andere het feit dat door deze manier van werken er tevens een minimum aan bouwafval is en dat het afval dat er is ter plaatste wordt hergebruikt of verwerkt in andere houtproducten als meubels en hout pellets. Zo gaat zelfs het zaagstof niet verloren.

Ook wordt het aantal transporten naar de bouwplaats geminimaliseerd, de transporten zijn lichter en minder hetgeen de Co2 en stikstof uitstoot aanzienlijk gunstig begunstigen

Door te werken met geprefabriceerde panelen is de werkelijke bouwtijd op de bouwlocatie soms maar een paar dagen waardoor een huis er snel staat.

 

De binnenzijde

Het plaatsen van een prefab huis gaat vlot, maar de afwerking van de binnenzijde vergt nog wel flink wat tijd. Immers, alle panelen moeten worden verbonden en het leidingwerk moet geplaatst en afgemonteerd worden. Als dit gereed is, kunnen de installaties worden geplaatst, de vloeren worden

gelegd en de keuken, het toilet en de badkamer geïnstalleerd. Het weer is dan in ieder geval geen spelbreker meer.

 

Ruimte op een bouwplaats

Net als bij een traditioneel opgetrokken woning, moet er voldoende ruimte op de bouwlocatie zijn om met een kraan de vrachtwagens te kunnen lossen.  Hoewl er nog steeds wel wat materiaal zal moeten worden opgeslagen op de bouwplaats, is dit een stuk minder dan met de conventionele bouwmethodes.n.

De voordelen van een prefab woningen

  • snelle manier van bouwen, dus een gunstige prijs
  • elk onderdeel onder ideale omstandigheden gemaakt
  • alle aandacht voor zorgvuldige afwerking
  • optimale isolatie en dus energiezuinig
  • duurzame manier van bouwen;
  • minder afval tijdens de fabricage en
  • veel hergebruik van resterende materialen.
  • Minder Co2 uitstoot en Stikstof
  • nauwelijks invloed van slechte weersomstandigheden

 

Wij leveren diverse vormen van PREFAB Bouw

Bij ons heb je de keuze uit PREFAB Hout Skelet Bouw en zwaar geïsoleerde sandwichpanelen. Dit zijn kant en klare wanden of gedeelten daarvan, waarin het leidingwerk en het afwerkingsmateriaal al naar gelang de wens al dan niet zijn opgenomen.

PREFAB Houtskeletbouw en Zwaar geïsoleerde sandwichpanelen

Qua snelheid van bouwen, prijs en isolatiewaarde zijn de methodes van Hout Skelet Bouw en zwaar geïsoleerde sandwichpanelen nagenoeg gelijk. Zelfs de uitstraling van woningen gebouwd met beide methodes kan identiek zijn. De keuze voor één van deze prefab-methodes kan echter van andere aspecten afhangen.

Is voor jou vooral het ecologische aspect van een huis van belang, maar vind je een geheel houten woning (houtstapelbouw) wat teveel van het goede, dan kan je het beste kiezen voor een houtskeletbouw woning zoals bijvoorbeeld die van onze leveranciers OSTBY. De Isolatiepanelen laten door hun samenstelling een wat ongunstiger CO2 footprint achter en het materiaal is niet circulair.

Telt voor jou de maximale binnenruimte dan ligt de keuze voor zwaar geïsoleerde sandwichpanelen meer voor de hand. Het voordeel van deze sandwichpanelen is dat de wanden veel dunner zijn dan bij een houtskeletbouw-woning met dezelfde isolatiewaarde. De wanden zijn geïsoleerd met een hardschuim en hebben daardoor een enorme isolatiewaarde maar uiteindelijk zijn toch duurzaam omdat ze extreem lang mee gaan.