Prefab CLT panelen.

Cross Laminated Timber

CLT (=Cross Laminated Timber) is een modern computergestuurd houtbewerkingsproces. Het wordt ook wel CLT-hout of kruislaaghout genoemd.

CLT is een zeer sterk en brandveilig plaatmateriaal dat wordt gemaakt door het kruislings verlijmen van massief houten planken; De nerf wordt dus telkens in de andere richting gelegd. Voor de verlijming van deze massief houten platen wordt een milieuvriendelijke constructielijm gebruikt.

CLT biedt architecten een heel veelzijdig materiaal met vrijwel onbegrensde mogelijkheden. Deze houtplaten zijn qua uiterlijk en technische mogelijkheden bovendien probleemloos te combineren met andere bouwmaterialen.

CLT panelen zijn te gebruiken voor zowel binnen- als buitenwanden evenals voor vloeren en daken. De op maat gemaakte panelen worden met de vrachtwagen direct op de bouwplaats geleverd

Cross Laminated Timber (CLT/kruislaagshout)
CLT kan gebruikt worden als wand, vloer en dakconstructie.

Het materiaal is zelfs zo sterk dat er hoogbouw mee te realiseren is. (zie ook artikel van Houtwereld.nl)

Modulaire CLT-prefab woningen

De modulaire CLT-huizen van VITHAUS zijn gemaakt van geprefabriceerde CLT-panelen/-elementen.

De elektrische bedrading en leidingen worden zowel in de productiefase als na voltooiing van de constructie in de module geplaatst. Daarna worden de buitenmuren geïsoleerd, beschermd tegen de wind en weersinvloeden en bedekt met een decoratieve afwerking.

Prefab panelen ook leverbaar

Bij ons kunt u ook terecht voor losse geprefabriceerde Cross Laminated Timber panelen.

Bel ons voor de mogelijkheden en een prijsopgave (tel 035 – 60 90 90 3).

Prefab woningen van CLT-panelen hebben technisch, fysisch, ecologisch en economisch voordeel

> CLT wordt in de fabriek geproduceerd met alle voordelen van dien.

> CLT-technologie is meerdere keren sterker dan beton

> CLT is een licht bouwmateriaal. Het gewicht van CLT-panelen ( circa 450 kg/m3) is veel lager dan vergelijkbare panelen in beton (ca.2500 kg/m³). Dit betekent minder milieubelasting tijdens het transport, en minder zware (en dure) funderingen. (wat uiteraard ook een lagere milieubelasting geeft)

> Door het kruislaags verlijmen van de verschillende lagen van het CLT-paneel, ontstaat een hoge dimensionale stabiliteit in geval van veranderende vochtigheid; CLT-panelen krimpen niet;

> CLT is bestand tegen enorme belastingen, waarbij de grootte en vorm ongewijzigd blijven.

> CLT heeft een hoog draagvermogen, waardoor het mogelijk is gebouwen met meerdere verdiepingen te realiseren.

> Gebouwen gemaakt van CLT-panelen worden gekenmerkt door een hoge seismische stabiliteit (=aardbevingsbestendigheid) en geluidsisolatie.

> CLT-panelen zijn milieuvriendelijk voor mens en milieu. CLT veroorzaakt geen CO2 uitstoot, maar slaat juist CO2 voor langere tijd op. Daarnaast worden CO2 intensieve materialen uitgespaard.

> Een huis van (prefab) CLT-panelen kan zeer snel opgebouwd worden wat een belangrijke besparing op de bouwtijd en kosten oplevert. Bovendien is hierdoor de (transport-en geluid) overlast op en de rond bouwplaats beperkt.

> CLT heeft van zichzelf al een isolatiewaarde, zodat aanvullende isolatie beperkt kan zijn.

> CLT geeft een strakke en warme sfeer in de woning en een aangenaam binnenklimaat. Het hout kan uiteraard gestuced of geschilderd worden, maar het is zo mooi dat het ook zeker een optie is het (geheel of gedeeltelijk) in zicht te houden.

> Bouwen met CLT is een droge bouwmethode. Na de bouw is bouwvocht geen probleem meer, maar tijdens het vervoer en de bouw is het van belang de elementen te beschermen tegen langdurig vochtbelasting.

> HOUT is Recyclebaar, en herbruikbaar; aan de einde van de gebruiksduur zijn de panelen eenvoudig te hergebruiken. Hout is bovendien eenvoudig afbreekbaar en vormt bij duurzaam bosbeheer een oneindige grondstof.

Download de handleiding Cross Laminated Timber van INBO

Misschien vind je dit ook interessant?

Op zoek naar een leuke woning?

Lees meer

Heb je een vraag? Wij hebben het antwoord!

Lees meer

Benieuwd wat we zoal hebben gebouwd?

Lees meer
 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.