Isolatie

Hout heeft van nature een uitstekende warmte-isolatie.

Ten opzichte van de traditionele bouw in baksteen is het warmte-isolerende vermogen van hout ruim 5 maal groter. Ten opzichte van betonbouw is dit zelfs meer dan 10 keer!

Het opwarmingsproces van een woning in de winter
Bij de verwarming van een stenen huis  nemen de wanden eerst een groot deel van de warmte op. Bij houtbouw is dit net andersom. Doordat hout veel minder geleid dan steen, wordt meteen de binnenlucht verwarmd.

Dit heeft als voordeel dat je minder energie verbruikt en dus een lagere energierekening hebt.

In combinatie met goede isolatie, resulteert dit in de winter in een warm huis en (om dezelfde redenen) in de zomer juist in een koel huis. 

Anders dan stenen, houdt het hout zelf nauwelijks warmte vast, waardoor de woning snel afkoelt. Bovendien voelt een houten woning gevoelsmatig warmer aan dan een huis van steen of beton, zodat de thermostaat een graadje lager kan. Nog een reden voor een lagere energie nota.

Afhankelijk van de gebruikte houtdiktes en isolatiematerialen worden eenvoudig EPC waardes (Energie Prestatie Certificaat) van minder dan 0,4 behaald.

Afhankelijk van de plaats waar de woning wordt gebouwd, kan het aan te bevelen zijn de woning op een aangepaste wijze te bouwen, bijvoorbeeld in hout-spouw-bouw met daartussen isolatiemateriaal. Dit is echter voornamelijk bedoeld voor extreem koude omstandigheden.

Ook kan gekozen worden voor een extra isolatielaag aan de binnenzijde van de woning, welke dan weer naar wens kan worden afgewerkt met hout of bijvoorbeeld gips.

Misschien vind je dit ook interessant?

Op zoek naar een leuke woning?

Lees meer

Heb je een vraag? Wij hebben het antwoord!

Lees meer

Benieuwd wat we zoal hebben gebouwd?

Lees meer
 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.