Hoe snel is de woning klaar?

Dat hangt ervan af

Afhankelijk van de omstandigheden en de grootte van de woning is de feitelijke bouwtijd van een houten woning doorgaans tussen de 2-6 weken. Dat betekent uiteraard niet dat wanneer u vandaag komt en een huis van ons koopt, u over 6 weken de sleutel krijgt.

Deze 2-6 weken is de benodigde tijd om al het voorbewerkte hout samen te stellen (veelal te stapelen) tot een wind en waterdicht geheel.

Uiteraard gaat hier nog een heel traject aan vooraf en komt er ook nog een traject achteraan alvorens u uw nieuwe huis kunt betrekken.

Om u een goed beeld van het gehele traject van begin tot eind te geven, schetsen wij u hier een ideale situatie. Helaas komt een ideale situatie zelden voor, maar het geeft u een indruk van de verschillende te doorlopen stappen.

Voortraject

Het voortraject duurt doorgaans zo’n 15 weken en omvat de volgende zaken:

  • het verwerken van uw wensen in een schets
  • het geven van een prijsindicatie en het maken van een offerte
  • het verwerken van e.e.a. in een schetsplan door een architect
  • de acceptatie van de bouwaanvraag door de gemeente (doorgaans duurt dit zo’n 10 weken)

Wij kunnen pas het definitieve pakket aan hout kunnen gaan aanmaken en zagen als de bouwaanvraag door de gemeente is goedgekeurd.

Inclusief het transport van het hout/materiaal naar de bouwplaats, is hier zo’n 6 -8 weken mee gemoeid.

Fundering

Hierna beginnen wij met de fundering, mits we op dat moment niet met nog een ander bouwproject bezig zijn. Dit duurt een kleine 14 dagen waarna veelal nog een extra week droogtijd benodigd is.

Wij plannen het aanleggen van de fundering dan ook zo’n 4 weken voor de aankomst van het hout op de bouwplaats. De aanvangsdatum kan daarvan afwijken wanneer wij voor speciale soorten funderingen, zoals bijvoorbeeld bij een fundering op heipalen of een schuimbetonfundering, een beroep op derden moeten doen.

Bouwen

Dit is de periode waarin u het huis in een rap tempo ziet verschijnen. De periode van de bouw c.q. het stapelen van het hout. Zoals eerder gezegd kan dat tussen de 2 en 6 weken zijn afhankelijk van de grootte en complexiteit van de te bouwen woning.

Afwerking en installatie van de infrastructuur

Dit is de meest tijdrovende periode. In dit tijdsvak wordt het gas, water, elektra en de riolering aangelegd, de badkamer, keuken en toilet geplaatst en o.a. de regenwater afvoer aangelegd.

De duur van deze periode is doorgaans zo’n 4 tot 6 weken.

Totale duur

Alles bij elkaar duurt het in een ideale situatie dus gemiddeld zo’n 15 weken voortraject + zo’n 16 weken voor de bouw-en afwerkingsperiode.

Totaal zo’n 31 weken van ons eerste gesprek tot aan de sleutel-overdracht.

Misschien vind je dit ook interessant?

Op zoek naar een leuke woning?

Lees meer

Heb je een vraag? Wij hebben het antwoord!

Lees meer

Benieuwd wat we zoal hebben gebouwd?

Lees meer
 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.